Το Σπίτι των Κουρήτων

 Διαμονή

Στο ξεκίνημα του μονοπατιού από τα Τζανακιανά – Μαργαριτών προς την Ελεύθερνα, στο κέντρο της Κρήτης, στις βορειο-δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, περιοχή Μυλοποτάμου,  προβάλλει το Σπίτι των Κουρήτων, πετρόκτιστο – αγροτικό αρχοντικό, ιστορικό μνημείο του 18ου αιώνα.

Ο Μυλοπόταμος ορίζεται από δυο ιερά βουνά, τον Ψηλορείτη και τα Ταλαία Όρη όπου κατοικούσαν ο Κρηταγενής Διας με τους Κουρήτες, ο Ταλαίος Ερμής και ο Τάλως, το μυθικό ρομπότ.

Η αποκατάσταση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια Αναστασία Φρυγανάκη, φιλόλογο δραματουργό, μέλος επιτροπής τουρισμού Μυλοποτάμου και η επανάχρησή του ως παραδοσιακό κατάλυμα έχει στόχο τη μύηση των φιλοξενουμένων στη ζωντανή παράδοση που δημιούργησε η μακρόχρονη ιστορία και η φιλόξενη ψυχή του τόπου.

Λειτουργεί ως χώρος διαμονής και ως κέντρο αφύπνισης του οικολογικού αισθήματος των επισκεπτών καθώς και της τόνωσης του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής για την αξία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης διατήρησε όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού του 18ου αιώνα που έχει τις ρίζες του στο προιστορικό Μινωικό μέγαρο: Την αυλή με τις πετρόκτιστες γούρνες και πεζούλες, το φουρνόσπιτο, τις πήλινες καμινάδες, τους οντάδες, τους σταμνοστάτες, τα πανάρχαια πιθάρια, την πολεμίστρα, τη λαξευτή σε βράχο δεξαμενή ομβρίων υδάτων. Το Σπίτι διαθέτει οκτώ δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από δυο έως τέσσερα άτομα. Είναι έδρα του Οικομουσείου «Κουρητία Οδός Ορεινής Ρεθύμνης», ενός φορέα μελέτης, έρευνας, τεκμηρίωσης και διαμόρφωσης πολιτιστικών προτάσεων για  τον πολιτιστικό, θρησκευτικό, φυσιολατρικό, εκπαιδευτικό, ορειβατικό, γεωφυσικό, γαστρονομικό, πεζοπορικό τουρισμό. Επίσης οι περιηγήσεις – διδασκαλίες αφορούν αρχαιολογικές θέσεις όπως Αρχαία Ελεύθερνα και το Μινωικό ανάκτορο στο Μοναστηράκι, λατρευτικά σπήλαια όπως του Ταλαίου Ερμή  στο Μελιδόνι, του Κραναίου Ερμή στο Δρυμό στην είσοδο του Πατσιώτικου φαραγγιού, του Αγίου Αντωνίου, του Κρηταγενή Δία στο Ιδαίον Άντρον στο Ψηλορείτη, της Σφενδόνης στα Ζωνιανά με τους σταλαγμίτες – σταλακτίτες, μνημεία της φύσης, το Μινωικό τάφο των Μαργαριτών. Οι συμμετέχοντες αποκτούν συνολική γνώση της περιοχής, εκπαιδεύονται σε πρωτότυπες περιβαλλοντικές συμπεριφορές και διδάσκονται την τοπική ιστορία με το πολιτιστικό της υπόβαθρο. Στις προτεινόμενες δράσεις συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι, γεωγράφοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι και κάτοικοι των περιοχών.

Δραστηριότητες στο σπίτι

Στο «Σπίτι των Κουρήτων» ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα για:

  • Βιωματική εμπειρία της αποκατάστασης ενός παραδοσιακού σπιτιού, της καθημερινής ζωής στην Κρήτη και της μετέπειτα χρήσης του.
  • Γευσιγνωσία παραδοσιακών ποτών, γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας και αρωματισμένου λαδιού παρασκευασμένων από τις γυναίκες της περιοχής.
  • Ενημέρωση από τη δημιουργό – ιδιοκτήτρια Φρυγανάκη Αναστασία για το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τις πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή του Οικομουσείου Κουρητία Οδός, την Κρητική διατροφή, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για διαπιστευμένους χώρους εστίασης με χρήση οπτικοακουστικού υλικού.
  • Σπιτική φιλοξενία – οργάνωση οικογενειακής γιορτής.
  • Παρασκευή σπιτικών μαρμελάδων, παραδοσιακών ποτών, αφεψημάτων.
  • Προσφέρεται ένα αυθεντικό Κρητικό πρωινό βασισμένο στον πρωτογενή τομέα και σε παραδοσιακές συνταγές.

Διαδρομές:

Πεζοπορία – ποδηλατοδρομία στα ιστορικά μονοπάτια, στο φαράγγι «Λαγγός» των Μαργαριτών τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο δίκτυο «εμβληματικών ιερών βουνών της Μεσογείου» με την ονομασία «Τα μονοπάτια των Κουρήτων». Συναντούν τα μονοπάτια Ε4 με οριζοντιόκλαδα κυπαρρίσσια, καρυδιές, πανάρχαιες ελιές, πορτοκαλιές, ενδημικά φυτά, αρωματικά βότανα, αγριολούλουδα που οδηγούν μέσω της ελληνιστικής γέφυρας στο αρχαιολογικό πάρκο της Ελεύθερνας – Νεκρόπολη- Ακρόπολη- αρχαιολογικό μουσείο, στο Αρκάδι καθώς και σε παραδοσιακούς οικισμούς.

  • Επίσκεψη στα αγγειοπλαστεία των Μαργαριτών, συμμετοχή σε ελαιοσυγκομιδή, στο τρύγο, στα ρακοκάζανα, στη τυροκόμηση, στα μιτάτα του Ψηλορείτη.
  • «Η στράτα του Ψηλορείτη – Τίμιος Σταυρός» , ανάβαση στη κορυφή του Ψηλορείτη.
  • Γεωδιαδρομές στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη αναγνωρισμένο από την Unesco.
  • Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού στην Κράνα Μυλοποτάμου: Παρατήρηση άγριας φύσης, εμπειρία δραστηριοτήτων του βουνού, άρμεγμα, κουρά, τυροκόμηση, γευσιγνωσία, αλώνισμα.
  • Ο «αναβάτης του Ψηλορείτη», μαθήματα ορειβατικού σκι στα Λειβάδια.
  • Υποστηρίζουμε με ορθές πρακτικές τη βιώσιμη τοπική παραγωγή τροφής, ανάδειξη ιδιαίτερης πολιτισμικής και φυσικής κληρονομίας.
  • Listing ID: 1066
Contact details

Ρέθυμνο,Γεωπάρκο Ψηλορείτη Show phone number kouritonhouse@yahoo.gr http://www.kouritonhouse.gr

Contact listing owner