Γεωμονοπάτι ‘Δοξαρό – Πτυχές Βώσακου’

Η εικονική περιήγηση του γεωμονοπατιού

Ανοίξτε την εικονική περιήγηση του γεωμονοπατιού ‘Πτυχές Βώσακου’ από εδώ, ή πλοηγηθείτε από τον χάρτη παρακάτω στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Αν έχετε συσκευή εικονικής πραγματικότητας όπως Oculus Quest, ή Pico Neo μπορείτε να δείτε την περιήγηση με τη βοήθεια των συσκευών αυτών.

Άνοιγμα Εικονικής Περιήγησης

Εισαγωγή

Η διαδρομή Δοξαρό – Πτυχές Βώσακου περιδιαβαίνει μία περιοχή που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντιπροσωπευτική του Κρητικού τοπίου και του πολιτισμού, με μία επιπλέον επιβράβευση για τον περιπατητή, τις εντυπωσιακές πτυχές του Βώσακου.
Είναι μία εύκολη και βατή διαδρομή για όλο το κοινό, ακόμα και οικογένειες, μία και κινείται κυρίως κατά μήκος κομματιών διαδρόμων παλιών καλντεριμιών και μονοπατιών αλλά και του μικρής κυκλοφορίας ασφάλτινου τμήματος για το μοναστήρι του Βώσακου

Αρχή μονοπατιού

Η περιδιάβαση ξεκινάει από το σημείο 1, χωριό Κάμπος Δοξαρού, που βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες και καταπράσινες κοιλάδες της Κρήτης, αυτή του Μυλοποτάμου. Το πρώτο μικρό τμήμα του μονοπατιού ακολουθεί τον δρόμο προς το μοναστήρι του Βώσακου για λίγα μέτρα, μέχρι το σημείο που συναντάμε το σημείο 2, την πινακίδα ενημέρωσης του μονοπατιού, από όπου πρέπει να στραφούμε βόρεια, στο καλοσχηματισμένο μονοπάτι – χωματόδρομο. Σε περίπου 250 μετρά συναντάμε το σημείο 3,  μια διασταύρωση με άλλο χωματόδρομο στα δεξιά μας, με ένα όμορφο πλατάνι στην άκρη του δρόμου. Στο σημείο αυτό θα καταλήξουμε αν κλείσουμε τον κύκλο της προτεινόμενης διαδρομής. Η προτεινόμενη πορεία είναι βόρεια, προς τον οικισμό του Δοξαρού.

Νότιο τμήμα μονοπατιού

Συνεχίζοντας βόρεια, μέσα από όμορφα περιβόλια και ελαιώνες από χωματόδρομο προσεγγίζουμε τον παλιό οικισμό του Δοξαρού. Μετά από 250 μέτρα από τη διασταύρωση του σημείου 3, περνώντας ένα αθάνατο (Agave americana) συναντάμε μια μεγάλη φραγκοσυκιά στο σημείο 4, όπου πρέπει να αφήσουμε το χωματόδρομο και να στραφούμε αριστερά σε μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην αρχή του οικισμού.  μέσα από καλντερίμι με πολλά εγκαταλελειμμένα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τις αυλές τους, ακολουθώντας τα βήματα του παλιού μονοπατιού – καλντεριμιού που ένωνε τα χωριά της ρίζας του Κουλούκωνα.

Δοξαρό

Σε αυτή τη φάση της διαδρομής θα προσεγγίσουμε τον παλιό οικισμό του Δοξαρού με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τις αυλές, ακολουθώντας τα βήματα του παλιού μονοπατιού – καλντεριμιού που ένωνε τα χωριά της ρίζας του Κουλούκωνα. Στο χωρίο υπάρχουν πλέον πολλά εγκαταλλελειμένα, μισογκεμισμένα σπίτια με όμορφες αυλές και σταύλους αλλά και κάποια καλοδιατηρήμενα που κατοικούνται ακόμα. Σε κεντρικό σημείο του χωριού, στο σημείο 6, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεωτόκου.

Έξω από το Δοξαρό

Λίγα μέτρα μετά την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα πάρουμε το καλντερίμι για να βγούμε μετά από 200 μετρά, περνώντας από ελαιώνες σε τσιμεντόδρομο.

Τσιμεντόδρομος προς αλώνια

Αφού περάσουμε από ελαιώνες, αφήνoντας το δρόμο αριστερά μας, σε λίγα μέτρα θα βγούμε ξανά στο δρόμο και θα στρίψουμε δεξιά για να συνεχίσουμε τη διαδρομή του μονοπατιού. Αφού ανηφορίσουμε και βγούμε πάνω από το χωριό θα φτάσουμε σε ένα σημείο με όμορφη θέα προς τον Κάμπο Δοξαρού αλλά και τις βόρειες πλαγιές του Ψηλορείτη στο σημείο 8.

Η θέα από το σημείο 8 της διαδρομής

Αλώνια

Στην πορεία δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει την ποικίλη χρήση της αφθονης πέτρας στη διαμόρφωση των καλντεριμιών με τους χαρακτηριστικούς ξηρολιθικούς φράχτες που τα οριοθετούν, των μητάτων και των αλωνιών. Στο σημείο 9, σε μικρή απόσταση μπορούμε να δούμε πολλές τέτοιες κατασκευές.

Μετά τα Αλώνια

Στα ψηλότερα θα εκπλαγεί από τους παμπάλαιους ελαιώνες, όμορφα διευθετημένους σε ξηρολιθικές πεζούλες (αναβαθμίδες), σημείο 10. Σε όλη τη διαδρομή και ανάλογα με την εποχή του έτους η βλάστηση είναι οργιώδης με άφθονα αγριολούλουδα, αγριογεράνια, ορχιδέες, νεραγκούλες, ανθεμίδες και λοιπά, βελανιδιές, χαρουπιές και αγριελιές.

Πτυχές και ορυχείο μαρμάρων

Προσεγγίζοντας το ψηλότερο τμήμα της διαδρομής η δενδρώδης βλάστηση αντικαθίσταται με φρυγανική και αρχίζει πλέον η κυριαρχία της πέτρας. Η χωρισμένη σε πλάκες πέτρα του Ψηλορείτη (πλακώδεις ασβεστόλιθοι), θα κυριαρχεί μέχρι και το τέλος σχεδόν της πορείας, με εξαίρεση τα άσπρα μάρμαρα γύρω από το παλιό λατομείο.

Ορυχείο μαρμάρων

Πτυχές Βόσακου

Οι πιέσεις που διαμόρφωσαν την κρητική γη και τα ψηλά βουνά της φαίνονται σε όλο το μήκος της πορείας μέχρι τις πτυχές του Βώσακου. Μικρές και μεγάλες αναδιπλώσεις και κάμψεις των πετρωμάτων σχηματίζουν αλλεπάλληλες πτυχώσεις στα πρανή των δρόμων. Η θέση 16 είναι η πιο χαρακτηριστική και η καταλληλότερη για την παρατήρηση των αναδιπλώσεων αυτών.

Πτυχές Βώσακου

Άσφαλτος μετά τις πτυχές Βόσακου

Τέλος

Η μετάβαση στα κίτρινα σχιστολιθικά πετρώματα του Γκίγκιλου σημαίνει την επιστροφή στη πυκνή βλάστηση και στα όμορφα περβόλια. Το παλιό καλντερίμι οδηγεί μέσα από πανύψηλα πλατάνια, ρείκια και αγριολούλουδα στην αρχή του μονοπατιού και στο τέλος περιήγησης.