Πλατύς ποταμός

Η εικονική περιήγηση του Πλατύ

Ανοίξτε την εικονική περιήγηση του Πλατύ από εδώ, ή πλοηγηθείτε από τον χάρτη παρακάτω στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Αν έχετε συσκευή εικονικής πραγματικότητας όπως Oculus Quest, ή Pico Neo μπορείτε να δείτε την περιήγηση με τη βοήθεια των συσκευών αυτών.

Άνοιγμα Εικονικής Περιήγησης

Εισαγωγή

Η λεκάνη απορροής του Πλατύ είναι η τέταρτη σε μέγεθος στην Κρήτη, μετά από αυτές των Γεροποτάμου Μεσσαράς, Αναποδάρη και Γεροποτάμου Μυλοποτάμου με έκταση περίπου 208 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιλαμβάνει από το επίπεδο της θάλασσας της εκβολής δίπλα στην Αγία Γαλήνη, μέχρι και την κορυφή του Ψηλορείτη στα 2456μ. Ο υδροκρίτης (το όριο της λεκάνης απορροής) περνάει πέρα από την κορυφή του Ψηλορείτη και από την Αρχαία Σύβριτο, τον Κούλε του Μέρωνα, τις παρυφές του οροπεδίου στους Γιούς Κάμπος, την κορυφή του Κέντρου και την κορυφή της Βουβάλας, πάνω από το χωριό Μέλαμπες. Χαρακτηριστικοί κλάδοι επιφανειακών υδάτων του υδρογραφικού συστήματος της λεκάνης απορροής είναι ο Αμαριανός, από το κάμπο της Γέννας μέχρι και τα στενά του Πλατύ, ο Λυγιώτης, από το Γερακάρι ο οποίος περνάει από το Σμιλιανό φαράγγι, το ρέμα που περνάει από το φαράγγι Κυνηγόσπηλιο και καταλήγει στη γέφυρα του Μανουρά, το κάτω κομμάτι του Πλατύ που περνάει από το Μέσα Φαράγγι και δεχόμενος ακόμα τα νερά της κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Κέντρο και στη Βουβάλα. Η περιοχή ενδέχεται να αλλάξει χαρακτήρα με την κατασκευή δύο φραγμάτων στο μέλλον. Το μεγάλο στην περιοχή Αύλακας (στενά Πλατύ) βόρεια από τη γέφυρα του Μανουρά και ένα μικρότερο στη θέση Φώτης κοντά στο Γερακάρι. 

Γερακάρι

Γειτονική περιοχή με το οροπέδιο Γιους Κάμπος η οποία δέχεται να επιφανειακά νερά από την περιοχή του Γερακαρίου και το βόρειο δυτική περιοχή του Κέντρου, ρέμα το οποίο περνάει δίπλα . Σε αυτή την υπολεκάνη υπάρχει υπό συζήτηση μικρό φράγμα στην περιοχή Φώτης για την άδρευση των περιοχών που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο από το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο στα στενά του Πλατύ, στη θέση Αύλακας, νότια του Πετροχωρίου.

Σμιλιανό, Σάμιτος, Κέντρος

Το Όρος Σάμιτος βρίσκεται ανάμεσα στον Κέντρο και στον Ψηλορείτη και χωρίζει την λεκάνη την απορροής του Πλατύ, παρέχοντας μοναδική θέα στο σύνολο σχεδόν της περιοχής αυτής. Από την μεριά του Κέντρου (νοτιοδυτικά) σχηματίζει το Σμιλιανό φαράγγι, από το οποίο διέρχεται ο παραπόταμος του Πλατύ, Λυγιώτης. Στην αρχή του Σμιλιανού βρίσκεται το εγκαταλελειμένο χωριό του Σμιλέ, από το οποίο πήρε και το όνομα το φαράγγι. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι αδύνατη χωρίς ειδικό εξοπλισμό και έμπειρους οδηγούς. Στην έξοδο του φαραγγιού, δίπλα στον ασφαλτόδρομο που ενώνει το Πετροχώρι με το Άνω Μέρος διασώζεται πέτρινο γεφύρι που βοηθούσε στη διεύλεση του ποταμού.

Μέρωνας

Παναγιά Κερά, Αγία Άννα

Κοιλάδα Πλατύ

Γέννα (άνω Αμαριανό)

Το όνομα του χωριού Γέννας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στο εύφορο του εδάφους της και τα άφθονα νερά. Η αρχαία Σύβριτος, σημαντικός ύστερο Μινωικός οικισμός μαρτυρά την έντονη παρουσία στην περιοχή από την περίοδο αυτή. Σημείο ενδιαφέροντος επίσης είναι και η μνημειακή ελιά στη Γέννα, απομεινάρι της εκμετάλλευσης της εύφορης γης στο πέρασμα των χρόνων. 

Αμαριανό

 Μοναστηράκι, Πετροχώρι

Αύλακας, γέφυρα Μανουρά

Καταρράκτης Πλατύ, νερόμυλος

Κυνηγόσπηλιος

Ζωοδόχος πηγή

Ορνές

Καταρράκτης Σελινάρα, λίμνη Ορνέ

 

Πλατύς, κάτω τμήμα και εκβολή

 

Αγία Γαλήνη και εκβολή Πλατύ